PODJETNIK


Matija Klinkon, Led Luks d.o.o.

 
Diplomiran inženir elektrotehnike in velik poznavalec led razsvetljave, ki v prostem času rad fotografira in vzornika vidi v lastnem investitorju – italijanskemu poslovnežu. Matija, direktor start-up podjetja LED LUKS d.o.o., stavi na iznajdljivost in z mlado ekipo razvija led razsvetljavo po specifičnih potrebah trga.

Že prvi večji projekt je bil povezan z razsvetljavo
Matija je med študijem na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani, kot večina študentov delal in si nabiral novih izkušenj. Že zgodnja leta so ga peljala na delovna mesta, kjer se je srečeval z razsvetljavo in preko tega pridobival nova znanja in kot sam poudarja, veliko koristnih kontaktov. Največji izziv, ki se ga je lotil kot študent, je bilo vodenje projekta za celoto zunanjo razsvetljavo goriškega kazinoja Perla. Leta 2004 se je še v vlogi študenta pridružil italijanskim partnerjem, s katerimi je odprl podjetje v Primorskem tehnološkem parku. Podjetje se je ukvarjalo z razvojem brezžičnih krmilnih sistemov in se kasneje, zaradi pomanjkanja dela, zaprlo. Ker ne izvira iz podjetniške družine, so bili to zanj prvi podjetniški koraki. S podjetjem je podpisal pogodbo v vrednosti 100.000 EUR za razvoj sistema brezžičnih kljuk na prstne odtise za neko ljubljansko podjetje. Ker so sistem tudi razvili, patentirali in ga inštalirali v monaški hotel, mu slednje predstavlja največji poslovnih uspeh do sedaj. V prihodnje je Matija z novimi partnerji v upanju na spremembo trga, spet poizkušal uspeti na področju brezžičnih krmilnih sistemov in ustanovil novo podjetje, ki pa se žal brez večjega uspeha, zapira. Med tem časom je Matija delal pri italijanskem podjetju, ki se ukvarja z led razsvetljavo, kasneje pa tudi v slovenskem podjetju Intra Lighting d.o.o., kjer se je veliko naučil o led razsvetljavi in lučeh nasploh. Kljub temu, da si je želel lastnega podjetja tudi iz razloga po večji samostojnosti, poudarja pomembnost znanja, ki ga je pridobil od kompetentnih nadrejenih direktorjev.   
 
Ustanovitev podjetja z vzornikom
Izkušnje in znanja s področja led razsvetljave so botrovale k temu, da si je mladi podjetnik želel podjetja, ki bi se ukvarjalo z razvojem led luči glede na specifične potrebe trga. Investitor ali t.i. poslovni angel podjetja je postal italijanski podjetnik Feragotto Dino, sicer tudi Matijev vzornik. Podjetje LED LUKS  razvija različne produkte iz področja led razsvetljave za industrijo in pisarne. Pristaja na kolektiv, v katerih ni nadrejenih in podrejenih razmerij, v katerem vlada samostojnost, samoiniciativnost in delavnost. Tako njegov kot investitorjev cilj je, da se podjetje kotira na borzi v Milanu (IT). V kolikor bi imel možnost zavrteti čas nazaj, bi se za podjetništvo vsekakor ponovno odločil, večji poudarek pa bi mogoče namenil možnosti ustanovitve podjetja nekje na območju Severne Evrope ali Bližnjega vzhoda, saj vidi v teh državah večjo možnost razvoja.
 
Iznajdljivost kot ključna podjetniška vrednota
Podjetnik mora biti drzen in predvsem iznajdljiv. Iznajdljivost zakrpa tiste luknje, ki nastanejo, ko zaradi hitro se spreminjajočega trga, ustaljena podjetniška pravila ne zadoščajo več. Ne moremo pa niti mimo tega, da je še kako pomembno, da ima podjetnik veze in poznanstva. Ob morebitnih težavah mora imeti podjetnik za motivacijo željo po novih izzivih, ki razbijajo monotonost, kakršna je morda značilna za nekatera druga življenjska področja. Vse to pripomore k uspešnosti in zagnanosti podjetnika, ki je po Matijevih merilih nekdo, ki vsak mesec uspe zagotoviti podjetju večji prihodek od odhodka ter sredstva za širjenje in razvoj. Medtem, ko se sam še nima za zelo uspešnega podjetnika, kot uspešne označuje različne podjetnike iz goriške regije (Marino Furlan iz podjetja Intra Lighting d.o.o., Rok Uršič iz podjetja Instrumental Technologies d.d., Peter Černe iz podjetja Business Solutions), ki so ustvarili večja podjetja iz ''nič''.
 
Vsakodnevno izobraževanje
Potrebno je vsakodnevno spremljanje tematik iz področja led razsvetljave in podjetništva nasploh. Matija pravi, da se zelo rad uči tudi tujih jezikov, odkriva značilnosti drugih narodov, kultur in držav, zlasti tistih, v katere potuje iz poslovnih namenov. V skladu s sodobnimi trendi prebira tudi literaturo iz področja vitkega in agilnega podjetništva. Da se mu stvari v življenju ne bi odvijale samo okrog led luči, si v prostem času rad vzame čas za fotografijo in treking, v kolikor mu čas dopušča (smejoče med intervjujem pove, da ga je tega vedno manj) pa tudi za dobro prijateljsko druženje. 
 
 

Koledar

Vsi dogodki


Startup novice

torek, 27. februar 2018
Imate najboljšo inovacijo v regiji?
ponedeljek, 15. januar 2018 @Primorski tehnološki park
Prihajajo POPRI 2018
sreda, 06. september 2017 @ Primorski tehnološki park
Začenjamo letošnji jesenski krog SK financiranja start-upov!

Vse novice
 
Želiš izvedeti, kako se vključiti v start-up skupnost goriške regije? Te zanimajo najsodobnejši podjetniški trendi in programi? Na katerih dogodkih ne smeš manjkati?
Prijavi se na Start:up Nova Gorica e-mail listo!