PODJETNIK


Dani Humar, NETO d.o.o.

 
Sin učitelja jahanja, ki ga v prostem času vedno spremlja kužek Diego in še nima Facebook-a, nam je zaupal, kako si njegova babica še vedno želi, da bi se odrekel podjetniški poti in se zaposlil v banki. Medtem pa Dani pridno vztraja pri razvoju in trženju svoje storitve – poslovnega svetovanja tujim ter domačim fizičnim in pravnim osebam.
Nikoli nisem bil pri nekomu zaposlen
Dani je obiskoval srednjo ekonomsko šolo, izobraževanje pa je nadaljeval na Fakulteti za turistične študije v Portorožu. Od nekdaj ga je zanimal poslovni svet ter želja zaposlovati druge ljudi. Kljub temu, da je začel služiti lasten denar že v najstniških letih, ni bil nikoli delavec nekomu drugemu, temveč so bile vse njegove izkušnje partnerske. Želja po neodvisnosti in samostojnosti, želja po ustvarjanju nečesa, kar ima pozitiven vpliv in pušča sled za seboj, delovanje v krogu podobno mislečih, denarni uspeh, ki omogoča bolj kakovostno življenje, osebna sreča, ugled, prepoznavnost in ustvarjanje pozitivnega in uspešnega delovnega okolja zase in sodelavce, je nabor vrednot, ki so Danija gnale na podjetniško pot. Dani pravi, da si ne predstavlja, da bi moral vsak dan delati denimo na banki – z ustaljenim urnikom in ustaljeno plačo, k čemur ga je vsa leta spodbujala babica, ki bi vnuku verjetno privoščila več prostega časa.
 
Razgibanost dela
Produkt, ki ga podjetje razvija in trži je nastal kot odgovor na vprašanje: ''Kaj trg potrebuje?'' Kvalitetnega poslovnega svetovanja je definitivno primanjkovalo, kar so potrdili tudi mnogi čezmejni italijanski partnerji, ki jih je Dani zaradi bivanja ob meji, utegnili spoznati. Poslovni svetovalec je znotraj tega področja dejaven že vrsto let – naprej kot študent, nato kot samostojni podjetnik, nazadnje pa kot družbenik znotraj podjetja NETO d.o.o. Poslovno svetovanje ga je prepričalo zlasti zato, ker je narava dela razgibana in raznolika. Vsaka stranka, ki potrebuje tovrstno svetovanje je projekt zase. Določena ustaljena pravila, ki jih podjetje uporablja pri svojem delu, je tako potrebno redno spreminjati oz. prilagajati potrebam dotične stranke. Z določeno mero razgibanosti je po Danijevem mnenju potrebo pristopiti tudi k branju literature s področja poslovnega svetovanja – da, imeti čim več informacij, a jim slediti z določeno rezervo.
 
Potrebna je vztrajnost
Dani v svoji želji oz. cilju, ki si ga je zadal, vztraja in trdo dela že od njegovega 20. leta starosti. Kljub temu, da je v mlajših letih menil, da je do uspeha lažje priti, ga prepreke, ki so se pojavile na njegovi podjetniški poti, niso zaustavile. Obratno, jih je vedno jemal kot izziv. Dani meni, da je za uspeh potrebno z istimi načeli oz. vodili delati tudi deset let, saj se rezultati ne morejo pokazati v enem mesecu ali letu. Morda to uspe le kakemu posebnemu geniju ali srečnežu. Ker zadanih ciljev pri 20. letih še ni dosegel v celoti, se samega sebe še ne šteje kot uspešno osebo. Uspešna oseba je zanj nekdo, ki se pri visoki starosti lahko razglasi kot oseba, ki je živela srečno življenje.
 
Poleg vztrajnosti je nujno, da si podjetnik lasti tudi lastnosti kot so: trdo delo, opravljati delo z veseljem, biti ob tem poln energije, sposobnost videti ovire kot premagljive, delavnost, odgovornost, poštenost, strokovnost, sposobnost videnja, da delaš za višji cilj oz. prihodnost itd. Enake lastnosti si Dani želi od sodelavcev. Poudaril je, da raje določene stranke zavrne, če bi utegnilo sodelovanje z njimi pripeljati do neprofesionalnosti in padca kvalitete njegovega dela.

Čas, ki ga vložim v svojo storitev, je hkrati moj prosti čas
Skorajda vsak dan pridobi podjetje novo stranko z lastnimi potrebami, ki niso nujno enake potrebam ostalih strank, zato slednje terja novega učenja. Žal, časa za kakršno koli izobraževanje, udejstvovanje izven njegove branže, ni. Dani v povprečju ocenjuje njegov delavnik na 12 ur dnevno. Preobremenjenost si skuša zmanjšati s športi kot so nogomet ali jahanje konjev ter z zdravo prehrano. Ob vsem tem mu je ključno vodilo, da se mora vsakdo imeti rad samega sebe. Dani še nima lastne družine, ko le more, pa si čas z veseljem vzame za ožje družinske člane ter prijatelje.
 
Vizija podjetja in samega sebe
Zaradi palete vrednot, ki so Danija gnale na podjetniško pot, bi se mladi podjetnik ponovno odločil za podjetniške vode. Smejoče pripomni, da si zagotovo ne bi želel delati na kakšni banki. Kot bankir skorajda gotovo ne bi dosegel največjega uspeha, ki ga je do sedaj dosegel v vlogi podjetnika – ustvarjanje novih delovnih mest. V prihodnjih letih si ne želi umika iz podjetja, saj si želi delati do visoke starosti, definitivno pa si želi na dolgi rok prenesti odgovornost na druge pristojne osebe, saj si v bodoče želi razbremenitve in ukvarjanja s tistimi stvarmi, katerim se je v vseh teh letih odpovedoval za voljo podjetniškega uspeha. Ustvariti podjetje, ki deluje skorajda samo (preko oseb, ki jim zaupaš), je dolgoročna Danijela vizija ali drugače povedano: dosegati čim bolj učinkovite cilje s čim manj dela. 
 
 

Koledar

Vsi dogodki


Startup novice

15. januar 2018 @Primorski tehnološki park
Prihajajo POPRI 2018
6. september 2017 @ Primorski tehnološki park
Začenjamo letošnji jesenski krog SK financiranja start-upov!

Vse novice
 
Želiš izvedeti, kako se vključiti v start-up skupnost goriške regije? Te zanimajo najsodobnejši podjetniški trendi in programi? Na katerih dogodkih ne smeš manjkati?
Prijavi se na Start:up Nova Gorica e-mail listo!