PODJETJE


Led Luks d.o.o.

 
Leto ustanovitve: 2013
Spletna stran: www.ledluks.com
Podjetniški tim
Podjetniški tim podjetja LED LUKS se je spoznal preko sodelovanja na preteklih projektih, povezanih z led razsvetljavo. Podjetniško ekipo sestavljata ustanovitelja: Dino Feragotto, italijanski podjetnik z dolgoletnimi izkušnjami s tehnološkimi start-up podjetji, ki je znotraj podjetja zadolžen za finančno vodenje in Matija Klinkon, soustanovitelj in prokurist podjetja, odgovoren za razvoj in raziskave v podjetju, ki ima za seboj že vrsto izkušenj z led razsvetljavo in razsvetljavo nasploh. Celoten podjetniški tim strmi k podjetniški kulturi, ki temelji na zaupanju, komunikaciji ter soudeležbi vseh članov pri odločanju. Podjetje, ki ima poleg ustanoviteljev trenutno tri zaposlene delavce, si želi zaposliti dodatno osebje, predvsem v proizvodnem oddelku, med drugim pa vodstvo oz. družbeniki podjetja načrtujejo tudi opcijsko nagrajevanje zaposlenih oz. možnost njihove lastniške udeležbe v podjetju. 
 
Poslanstvo in vizija podjetja – okolju prijazna in energetsko varčna svetila
Podjetje želi ustvariti okolju prijazne in energetsko varčne svetilne proizvode, ki bodo pomagali ohranjati sožitje med človekom in naravo, hkrati pa želi promovirati vse aktualnejše vrednote varčnosti, čistosti in skromnosti pri ravnanju z energijo. Vizija podjetja je postati razpoznavno predvsem na evropskem trgu in trgu bližnjega vzhoda kot podjetje, ki proizvaja kvalitetna led svetila, ki nudijo uporabnikom velike prihranke energije. Z uporabo kvalitetnih materialov, najnovejših tehnologij ter optimizacijo sistemov želijo kupcu podati občutek prijaznosti do okolja in varčevanja z energijo.
 
Načrti za rast in financiranje
Načrtov za prihodnje financiranje podjetje še nima. Italijanski podjetnik in soustanovitelj podjetja LED LUKS, Dino Feragotto, je v podjetje vložil precejšnji finančni delež in tako mlademu start-up podjetju zagotovil uspešen zagon. 
 
Vpetost v start-up okolje
Podjetje je locirano v stavbi Primorskega tehnološkega parka, katerega je tudi član. Poleg možnosti vključevanja podjetja v različne programe Parka, omogoča fizična prisotnost podjetja v stavbi tudi vsakodnevno priložnost srečevanja z ostalimi start-up podjetniki, med katerimi poteka izmenjava izkušenj in dobrih praks, kar je tudi podjetju LED LUKS v veliko pomoč pri pomembnih podjetniških odločitvah. 

Led svetila za industrijo in poslovne prostore

Podjetje LED LUKS d.o.o. proizvaja svetila, ki za delovanje ob enaki svetilnosti potrebujejo znatno manj energije od klasičnih svetil ter so hkrati okolju in uporabniku bolj prijazna od klasičnih energijsko varčnih svetil. 

Inovativna LED svetila – industrijska svetila Hyperion
Podjetje razvija in trži led svetila za industrijo in poslovne prostore. Svetila podjetja LED LUKS potrebujejo znatno manj energije od klasičnih svetil ter so okolju in uporabniku bolj prijazna od klasičnih energijsko varčnih svetil. Eden izmed najnovejših produktov so industrijska svetila Hyperion. 
Podjetje je prišlo do ideje o industrijskem svetilu z visoko energijsko učinkovitostjo ter visokimi IP in IK indeksi, da bi zadovoljevalo potrebe v industrijskih okoljih, nizko ali visoko regalnih skladišč ter manjših športnih dvoranah. Industrijskih svetil, ki uporabljajo led tehnologije, je na trgu zelo malo, te pa imajo izredno visoke cene. Z optimizacijo, uvajanjem vitkosti in z razvojem enostavnega načrtovanja je podjetje uspelo doseči znatno znižanje stroškov in s tem doseglo konkurenčnost na trgu. Svetilo je namenjeno za prostore z visokimi montažnimi mesti. Odzivnost na izdelek je zelo visoka. 

Industrijska svetila Hyperion oddajajo svetlobo naravno bele barve – 4000 K ter dosegajo Ra (CRI)  > 84. To je za proizvodnje zelo pomembno, saj je s kakovostno osvetljenostjo premo sorazmerno povezana tudi varnost na delavnem mestu, kakovostna in višja produktivnost ter dobro počutje zaposlenih. Po prvih izračunih predvideva podjetje energijsko učinkovitost višjo od 100lm/W, kar jim bo nudilo visoko konkurenčno prednost. Življenjsko dobo predvideva nad 50.000 ur. Cilj podjetja je predstaviti izdelek v štirih različicah. Glede na moč bosta na voljo dve različici: 70W in 140W. Vsaka pa bo naknadno imela še opciji, ki se bosta razlikovali glede optike: širokokotna (wide) ali ozko kotna optika (narrow). Širokokotna optika je namenjena predvsem za visoko stropne proizvodnje ter skladišča, ki nimajo visokih regalov. Ozko kotne optike pa so primerne za inštalacije v regalna skladišča ali prostore, kjer je strop višji (do 12 m). Žarek svetlobe je pri svetilih, ki uporabljajo tovrstne optike ožje usmerjen. 

Zmanjševanje stroškov za energijo in optimalnejšo osvetljenost prostorov
Cene energije rastejo, takšen trend pa je napovedan tudi v prihodnje, zato si uporabniki prizadevajo iskati rešitve, ki bi jim omogočale obvladovanje oz. zmanjševanje stroškov energije. Na drugi strani  zahtevnejši kupci iščejo rešitve, ki omogočajo optimalno osvetljenost prostorov glede na potrebe in zunanje naravne vire svetlobe, kar vpliva tako na boljše počutje v prostoru kot na nižje stroške za razsvetljavo ter posredno tudi nižje stroške klimatizacije. Rešitev za tovrstni problem predstavljajo led svetila podjetja LED LUKS. 

Konkurenčnost produkta
Ekipa LED LUKS razvija svetila, ki porabijo manj energije kot ostala ter so okolju in uporabniku prijaznejša od ostalih varčnih svetil. Podjetje pri razvoju svetil uporablja najnovejše tehnologije za varnostno razsvetljavo (t.i. varnostni modul) ter sisteme za krmiljenje luči s senzorjem prisotnosti in svetlobe. Obstaja nekaj podobnih produktov industrijskemu svetilu Hyperion, ki so proizvedeni na Kitajskem, a imajo znatno nižje energijske izkoristke, so podvrženi okvaram, reklamacije so skoraj da nemogoče, svetlobno tehnični podatki pa so večkrat nerealni. Primerjava isto kakovostnih svetil pomembnejših vodilnih podjetij iz področja led razsvetljave s svetilom Hyperion prikazuje, da ima podjetje LED LUKS veliko konkurenčno prednost. Svetila, ki uporabljajo led tehnologije imajo v primerjavi z ostalimi številne prednosti. Najpomembnejša med temi je energetski izkoristek lumen na vat [lm/W], kar pomeni, da v primerjavi z ostalimi svetili z isto močjo imajo led svetila večjo svetilnost. Posledično se pojavi velik prihranek energije, ki vzbudi veliko število drugih prednosti. Prihranek energije je direktno povezan z ekonomskim prihrankom. V zadnjih desetletjih se cena električne energije iz leta v leto veča (2% letno), da bi zmanjšali stroške pa je treba na nek način ukrepati. Ena od rešitev je torej zamenjava zastarelih svetil z led svetili. Z omenjenimi prihranki je povezana tudi količina emisij CO2, ki se sprošča v ozračje pri proizvodnji električne energije. Za proizvodnjo in avtomatsko tudi za porabo 1kWh, se v ozračje sprosti celih 0,482 kg CO2. Omenimo pa lahko še preostale prednosti led svetilk: niso občutljive na nizke temperature in na vlago, imajo zelo visok faktor CRI (color rendering index), ob vklopu zasvetijo s polno svetilnostjo in se jim ni potrebno ogrevati, oddajajo majn toplote kot ostala svetila, so kompatibilne s sistemi pametnih inštalacij za avtomatizacijo, s katero lahko prihranimo še več električne energije, vzdrževanje je nično, saj imajo življenjsko dobo od 50.000 do 100.000 ur, kar pomeni preko 15 let uporabe ter ne vsebujejo živega srebra, ki je za okolje izredno škodljivo.

Negativna plat klasičnih žarnic
Slaba stran klasičnih žarnic, ki oddajajo svetlobo na osnovi razžarjene kovinske nitke in flourescentnih svetilk, pri katerih svetlobo oddaja ioniziran plin, je nizka energetska učinkovitost, sproščanje relativno velikih količin toplote v okolje ter omejene možnosti reguliranja osvetljenosti. 

Ciljni kupci in trgi
Trg razsvetljave, ki uporabljajo led tehnologije, je v popolni fazi rasti. Podjetje je opravilo analizo trga in določilo segmente kupcev, s katerimi bo poslovalo. 

Glavni kupci izdelkov podjetja LED LUKS so:
-    končni uporabniki obstoječih objektov in prostorov ter novo gradenj, ki želijo zmanjšati strošek porabe električne energije za razsvetljavo ter hkrati izboljšati osvetljenost in bivalne pogoje v prostorih,
-    specializirani distributerji razsvetljave, kateri sledijo trendom v panogi in svojim kupcem želijo ponuditi najnovejša in ekonomsko učinkovita svetila in tehnologije. 

Primeri končnih kupcev so: 
-    lastniki poslovnih stavb in podjetja, ki upravljajo poslovne stavbe, 
-    podjetja za prodajo/distribucijo svetil,
-    javne institucije kot lastnice ali upravnice nepremičnin, 
-    upravljavci športne infrastrukture, 
-    lastniki individualnih stanovanjskih hiš itd.
 
 

Koledar

Vsi dogodki


Startup novice

torek, 27. februar 2018
Imate najboljšo inovacijo v regiji?
ponedeljek, 15. januar 2018 @Primorski tehnološki park
Prihajajo POPRI 2018
sreda, 06. september 2017 @ Primorski tehnološki park
Začenjamo letošnji jesenski krog SK financiranja start-upov!

Vse novice
 
Želiš izvedeti, kako se vključiti v start-up skupnost goriške regije? Te zanimajo najsodobnejši podjetniški trendi in programi? Na katerih dogodkih ne smeš manjkati?
Prijavi se na Start:up Nova Gorica e-mail listo!