PODJETJE


Scoutee

 
Leto ustanovitve: 0
Spletna stran: scoutee.co
Od zasnove izdelka preko uspešne Kickstarter kampanje do investicijskega Bolgarskega pospeševalnika Eleven 

Primorski tehnološki park
je na zadnjem letošnjem Business Meetups Nova Gorica, večernem podjetniškem mreženju, gostil domačinko iz Ajdovščine Majdo Dodevsko iz start-upa Scoutee, katerega inovativni izdelek je prvi pametni radar za merjenje žogice v športu. Izdelek, ki je v celoti plod slovenskega znanja, se je najprej izkazal na uspešni Kickstarter kampanji in pridobil pomembno investicijo Bolgarskega pospeševalnika Eleven.

25. Business Meetups Nova Gorica je potekal 17.12.2015 ob 19. uri v centralnem lokalu Cafe Gallus

Ekipo Scoutee sestavljajo Miha Uhan, nekdanji igralec baseballa, Luka Mali, razvijalec strojne opreme, Tomaž Korošec, radio-fonični inženir ter Majda Dodevska, vodja PR in marketinga. Na projektu Kickstarter kampanje je ekipa intenzivno delala skoraj eno leto. Na platformo za množično financiranje se je ekipa odločila podati z namenom nabora denarnih sredstev, potrebnih za zagon množične proizvodnje. Na Kickstarter pa e je ekipa odpravila tudi in predvsem zaradi prepoznavnosti. Kljub temu, da je na voljo še veliko število drugih platform za množično financiranje, so odločitev za to platformo sprejeli, ker je največja, ena najbolj znanih in najbolj ''ameriška'' – in ravno to so potrebovali. Scoutee je praktično na ta način z enim korakom vstopil na globalni trg. Zaradi kampanje je bila ekipa deležna velike medijske pozornosti, opazili so jih svetovni mediji kot so The Next Web, Engadget in kanadski Discovery Cnannel. Majda meni, da tega brez kampanje zagotovo ne bi bilo.
 
S projektom so se člani ekipe začeli ukvarjati v želji, da bi igralcem različnih športov ponudili kvalitetno orodje, s katerim bi lahko merili hitrost premikanja žogice, s tem pa lažje spremljali svoj napredek v izbranem športu skozi daljše časovno obdobje. Scoutee je radar, ki zmore natančno izmeriti hitrost žogice, podatke pa nato preko Bluetooth povezave prenesti na pametni telefon ali tablični računalnik. Igralec lahko s pomočjo temu namenjeni aplikaciji tako natančno analizira pridobljene podatke. Ekipa si je najprej zaželela zaživeti v svetu baseballa, kjer je hitrost meta žogice ključnega pomena, kasneje pa tudi v svetu tenisa, kriketa in nogometa. V baseball prinaša povsem slovenski Scoutee pravo revolucijo, čeprav le-tega povezujemo z ZDA, nikakor pa ne z Evropo in še manj Slovenijo. Pobudnik Scoutee zgodbe je Miha Uhan, nekdanji igralec baseballa in veliki ljubitelj tega športa. Naprava stane 199 ameriških dolarjev, je prva na tem področju, s čimer lahko zamenja 40 let staro tehnologijo.
 
Scoutee je tudi eden izmed izbrancev, ki so bili sprejeti v bolgarski pospeševalnik Eleven. Ekipa je pod okriljem pospeševalnika trdo delala dobrega pol leta na tem, da so investitorja prepričali, da se izplača vložiti v razvoj orodja za analitiko v baseballu. Ker slednji v Evropi ni prisoten tako močno in pogosto kot drugi športi, je bilo s strani investitorjev težje zaznati relevantno potrebo po tem izdelku na evropskem trgu. Scoutee je imel z njim pozitivno izkušnjo, hkrati pa opozarja nanj tudi vse vse ostale slovenske start-upe.
 
Ekipa prejela naročila iz vseh koncev sveta: ZDA, Kanada, Avstralije, Japonske, Tajvana itd. Ekipa dela v Sloveniji in deloma v ZDA, saj je tam tudi njihov najpomembnejši trg. Proizvodnja izdelka pa poteka na domačih tleh. Med razvijanjem izdelka, se je ekipa veliko pogovarjala s trenerji, igralci in tudi njihovimi starši, da bi razvili produkt, ki bi jim dejansko koristil. Produkt so razvijali z mislijo na mlajše igralce in trenerje na univerzah, srednjih šolah in manjših ligah, zanimanje zanj pa so pokazali tudi že nekateri profesionalni klubi in skavti, kar je ekipo posebej presenetilo in razveselilo. Za nameček pa so se jim začeli oglaševati tudi iz drugih športnih disciplin: nogometa, kriketa, tenisa, golfa, rokometa, odbojke in celo paintball-a, kjer so opazili prednost orodja. 


 
 

Koledar

Vsi dogodki


Startup novice

torek, 27. februar 2018
Imate najboljšo inovacijo v regiji?
ponedeljek, 15. januar 2018 @Primorski tehnološki park
Prihajajo POPRI 2018
sreda, 06. september 2017 @ Primorski tehnološki park
Začenjamo letošnji jesenski krog SK financiranja start-upov!

Vse novice
 
Želiš izvedeti, kako se vključiti v start-up skupnost goriške regije? Te zanimajo najsodobnejši podjetniški trendi in programi? Na katerih dogodkih ne smeš manjkati?
Prijavi se na Start:up Nova Gorica e-mail listo!