NOVICA


Ideja nič ne velja, če je ne uspeš uresničiti

 

Marko Filej bi bil najverjetneje poznan le v ozkem krogu ljudi, če mu ne bi uspel veliki met: idejo, da bi lahko kdorkoli na spletnem portalu v trenutku poiskal in rezerviral športnega trenerja, mu je uspelo privesti na globalni trg. A, kot pravi, “samo ideja je vredna manj kot nič, če je ne uspeš realizirati.” In njemu uspeva.

Izkušnje si je nabiral že od malih nog, nato na Delu in Žurnalu, pa s prodajo bonbonov blagovne znamke Marije ŠarapoveSugarpova, prvi pravi preboj pa je bil leta 2012 njegov spletni portal zdravstvenestoritve.net, na katerem je 700 zdravnikov ponujalo plačljive storitve, ki ga je letos prodal. “Medtem smo dobili izkušnje, idejo za ponudbo trenerjev za tenis smo razvili do prafaktorjev, nato pa prišli do vprašanja, kako s tem služiti,” je pojasnil začetke zgodbe o uspehu.

Tople vode z ekipo ni odkrival, zgledovali so se po Airbnb, ki je naredil revolucijo na področju posredovanja in najemanja nepremičnin. Usmerili so se v Veliko Britanijo, začeli so s posredovanjem trenerjev za fitnes in tenis. Kar ne čudi, saj Filej od malega igra tenis. A 300.000 evrov zagonskega kapitala, kontakti s trenerji, iskanje investitorjev ni bilo dovolj. “Plan je bil med lastnike pripeljati zvezdnika in priti pod reflektorje,” je pojasnil. Poskusili so z zvezdnico Sereno Williams, a je imela previsoke zahteve.

So pa našli skupni interes z drugo zvezdnico, Ano Ivanović, ki je postala solastnica. “To nas je izstrelilo nekam, kamor morda ne bi nikoli prišli. Razni skladi so nam začeli ponujati denar. A hotel sem strateškega vlagatelja,” je povedal. Zadeva je zelo zanimala tudi ustanovitelja Virgin Group Richarda Bransona, ki pa ne bo strateški investitor, saj se, tako Filej, dogovarjajo z drugim, enem od vodilnih na področju fitnesa. S kom, ni hotel razkriti, saj dogovor še ni uraden. Se pa pogovarjajo tudi z booking.com in letalsko družbo Emirates, da bi ponujali njihovo storitev.

Zdaj je na portalu že 4200 trenerjev za različne športe. Naslednji korak? “Prevzem Anglije, nato Dubaj, Katar, Abu Dabi, Amerika,” niza Filej, ki je večkrat poudaril, da od članov svoje ekipe pričakuje proaktivnost. Za Start:up skupnost v Sloveniji meni, da je “presenetljivo razvita.” In priporočilo, ki ga daje mladim podjetnikom? “Ne se ustrašiti, da ni možno dobiti kapitala. Do osnovnih sredstev je mogoče priti. Nato pa naprej. Kdor uspe tukaj, na tako malem trgu, je prekleto sposoben. Če pa imate cilj delovati globalno, pojdite takoj ven.”

avtor: MITJA MARUSSIG, 11.11.2015, Primorske novice 
foto: arhiv Primorskega tehnološkega parka 

Avtor: , 11.11.2015
 

Koledar

Vsi dogodki


Startup novice

15. januar 2018 @Primorski tehnološki park
Prihajajo POPRI 2018
6. september 2017 @ Primorski tehnološki park
Začenjamo letošnji jesenski krog SK financiranja start-upov!

Vse novice
 
Želiš izvedeti, kako se vključiti v start-up skupnost goriške regije? Te zanimajo najsodobnejši podjetniški trendi in programi? Na katerih dogodkih ne smeš manjkati?
Prijavi se na Start:up Nova Gorica e-mail listo!