Nova Gorica

Mesto Nova Gorica leži na zahodni meji Republike Slovenije z Italijo. Svoje začetke je Nova Gorica doživela šele po drugi svetovni vojni. Odločitev o gradnji novega, večjega centra na zahodu Slovenije se je začela leta 1948. V mesecih in letih kasneje so mladinske brigade iz tedanje celotne Jugoslavije začele graditi novo mesto. Najprej so nastali tako imenovani »ruski bloki«, občinska stavba in nebotičnik. Sčasoma so zrasla večja naselja stanovanjskih blokov ter novi objekti s Kulturnim domom in Trgovsko hišo na čelu. Med njima se je z Bevkovim trgom, ki je danes prostor zgolj za pešce, razvil družabni center Nove Gorice. V zadnjih letih je Nova Gorica svoje vodilno mesto na celotnem goriškem območju utrdila tudi z izjemno bogato Goriško knjižnico Franceta Bevka, novo stavbo Slovenskega narodnega gledališča ter s pridobitvijo številnih visokošolskih zavodov ter Univerze v Novi Gorici. Veliko posebnost mesta predstavlja tudi njena zelena narava.  Mesto Nova Gorica ima ok. 13.000 prebivalcev, Mestna občina Nova Gorica pa ok. 31.900 prebivalcev. Edinstvena prednost Nove Gorice je njena lega ob Italijanski meji. S sosednjo Gorico, ki beleži 35.00 prebivalcev, predstavljata dve mesti brez mejnih prehodov, ki se vse bolj prepletata tako na gospodarskem kot drugih področjih (povzeto po uradni spletni strani mestne občine Nova Gorica www.nova-gorica.si).  
 
   

Šempeter pri Gorici

Mesto Šempeter pri Gorici predstavlja središče občine Šempeter-Vrtojba in leži ob pomembni prometni povezavi med Novo Gorico in Soško dolino ter Vipavsko dolino in Italijo. Mesto je nastalo kot kmečko naselje, hitreje pa se je začelo razvijati takoj po drugi svetovni vojni, ko je od Gorice, ki je pripadla Italiji, prevzelo vlogo upravnega in gospodarskega središča. Kasneje je to vlogo prevzela novonastala Nova Gorica, še vedno pa ostaja Šempeter drugo najpomembnejše zaposlitveno središče v goriški regiji. V kraju imajo sedež številna podjetja, od javnih ustanov pa je najpomembnejša splošna bolnišnica Dr. Franca Derganca, ki je osrednja zdravstvena ustanova za vso regijo (povzeto po uradni spletni strani občine Šempeter-Vrtojba www.sempeter-vrtojba.si/intro).
 
 

Renče - Vogrsko 

Od mestne občine Nova Gorica se je leta 2006 odcepila novonastala občina Renče-Vogrsko. Tudi na njenem območju je veliko gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov, ki zagotavljajo več kot 1000 delovnih mest. Občina Renče-Vogrsko leži na meji med Vipavsko dolino in Krasom. V čudoviti, neokrnjeni naravi, živijo prijazni in preprosti ljudje, ki ustvarjajo svoje zgodbe – zgodbe iz doline. Le-te z veseljem delijo z vsakim, ki želi biti del njih. Mirno podeželsko okolje ponuja turistom raznovrstne možnosti za preživljanje kratkih počitnic. Tukaj se lahko odpravite na kratke pohode po okoliških hribih, urejenih poteh ali med vinogradi. Lahko se odločite za kolesarjenje ali jahanje. Ljubitelji zgodovine si lahko pogledate pokopališča, spomenike in bunkerje, kjer je potekala fronta med obema vojnama. Naravoslovci lahko uživate ob opazovanju raznovrstne vegetacije in živali v gozdovih. Ribiči imate možnost ribolova na reki Vipavi ali jezeru Vogršček. V Bukovici si lahko pogledate skromne ostanke starih Rimljanov. Prijazni domačini vam ponujajo svoje pridelke, izdelke ter storitve. V pestri ponudbi lahko prav vsak najde nekaj zase. Vinarji imajo raznoliko ponudbo vin, katere lahko kupite ali se dogovorite za degustacijo le-teh. Čebelarji vam bodo predstavili pestro ponudbo proizvodov iz meda ter čebeljega voska. Dobite tudi sadje, zelenjavo, produkte iz kozjega mleka, sadike za svoj vrt, naravne sadne sokove, domače žganje pa še marsikaj bi se lahko našlo. Dobite pa tudi pestro ponudbo prenočišč (povzeto po uradni spletni strani občine Renče-Vogrsko (www.rence-vogrsko.si).
 
 

Vir fotografij: fotogalerija Mestne občine Nova Gorica, občine Šempeter-Vrtojba, občine Renče-Vogrsko ter Turistične zveze Nova Gorica. 

 

 

 

Koledar

Vsi dogodki
 
Želiš izvedeti, kako se vključiti v start-up skupnost goriške regije? Te zanimajo najsodobnejši podjetniški trendi in programi? Na katerih dogodkih ne smeš manjkati?
Prijavi se na Start:up Nova Gorica e-mail listo!