OPIS DOGODKA


Znanstveni večer Univerze v Novi Gorici

17. november 2016, ob 19:00 /Dvorec Lanthieri Vipava
 
Univerza v Novi Gorici vabi na predavanje, ki ga bo imel prof. dr. Jernej Čopič (Aix-Marseille Universite, CERGE in Caltech), z naslovom "Ekonomski modeli pogajanj na trgih in v političnih sistemih". Predavanje bo v potekalo v četrtek, 17. novembra 2016 ob 19. uri v dvorcu Lanthieri v Vipavi.

Sledil bo razgovor s predavateljem, ki ga bo moderiral dr. Juš Kocijan, redni profesor za elektrotehniko na Univerzi v Novi Gorici in višji znanstveni sodelavec na Institutu »Jožef Stefan«.

Modeli pogajanj se skozi prizmo teorije iger uporabljajo za raziskovalne namene in v praksi, od oblikovanja cen na trgu, do delovanja volilnih sistemov.

Predstavili bomo različici Rubinsteinovega modela pogajanj med prodajalcem in kupcem ter modela Barona in Ferejohna o kongresnih pogajanjih delitve proračuna. Ta preprosta modela sta dva od najpogosteje rabljenih modelov, prvi pri študijah trgov in barantanja nasploh (npr. pri študijah trga dela), drugi pa pri analizah političnih sistemov in porazdelitve bogastva. Izboljšava teh modelov pripelje do nepričakovane ugotovitve. Medtem ko dobi v tržnih pogajanjih večji kos pogače bolj potrpežljivi pogajalec, gre v političnih pogajanjih večji delež bolj nestrpnemu politikantu.

Nato bomo predstavili Shapleyjevo vrednost, ki pojasni, zakaj imajo lahko v parlamentarni demokraciji manjše koalicijske partnerice nesorazmerno veliko moč, v praksi pa služi npr. tudi za porazdelitev stroškov letalske steze med prevoznike z različnimi potrebami. Shapleyjeva vrednost temelji na nestrateškem obnašanju, naš (realnejši) model pa na strateških akterjih.

Pripoved popestri hudomušna estetika modelov.
Prijava na dogodek
Prijava
Dodaj v koledar: Google Calendar   |    iCal   |    vCal
 
Kontakt
 
Sanja Gorjan
Primorski tehnološki park
T: +386 31 331 778
E: > pošlji email
Lokacija
http://www.mapsembed.com/sportscheck-gutschein/
 
 

Koledar

Vsi dogodki


Startup novice

15. januar 2018 @Primorski tehnološki park
Prihajajo POPRI 2018
6. september 2017 @ Primorski tehnološki park
Začenjamo letošnji jesenski krog SK financiranja start-upov!

Vse novice
 
Želiš izvedeti, kako se vključiti v start-up skupnost goriške regije? Te zanimajo najsodobnejši podjetniški trendi in programi? Na katerih dogodkih ne smeš manjkati?
Prijavi se na Start:up Nova Gorica e-mail listo!